Spectacole celebre pe scena ONB

 

Cele mai îndrăgite spectacole de operă (La Traviata de Verdi și Tosca de Puccini) și balet (Lacul lebedelor de Ceaikovski), au loc la mijloc de mai, pe scena Operei Naționale București.

 

 

  

 

Vineri, 17 mai, ora 18:30, are loc inegalabilul spectacol de balet Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski. Lacul Lebedelor este unul dintre cele mai emblematice spectacole de balet din lume, creat de compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski și coregrafiat de Marius Petipa și Lev Ivanov, pe un libret scris de Vladimir Beghicev și Vasili Geltzer. A fost prezentat pentru prima dată în 1877 și de atunci a devenit un punct de referință în lumea baletului. Spectacolul aduce la viață o veche legendă ruso-germană, în centrul căreia este plasată fermecătoarea povestea a Odettei, o prințesă transformată în lebădă de către maleficul vrăjitor Von Rothbart. La fiecare mișcare și pas de dans, veți simți emoția și expresivitatea poveștii. De la dansurile pasionale la cele delicate ale lebedelor, fiecare moment al spectacolului vă va purta într-o călătorie de neuitat, de la melancolie la triumf. O experiență pe care o retrăim, de fiecare dată, cu aceeași inegalabilă intensitate.

 

Sâmbătă, 18 mai, ora 12:00, și duminică, 19 mai, ora 13:00, în  Foaierul Galben al Operei Naționale București se va desfășura Recitalul de Arii și Lieduri al Clasei de Canto C.D.A. conf. univ. dr. Ștefan Ignat din cadrul Universității Naționale de Muzică București, în parteneriat cu Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”.

 

Sâmbătă, 18 mai, și duminică, 19 mai, ora 18:30, spectatorii sunt așteptați la Tosca de Giacomo Puccini, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. Tosca este inspirată de piesa de teatru omonimă a dramaturgului francez Victorien Sardou, adaptată operistic de libretiștii Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, și adecvată muzical de marele compozitor Giacomo Puccini. Impresionanta operă reliefează drama unei mari iubiri – cea dintre o divă a muzicii de operă (Floria Tosca) și un tânăr pictor talentat (Cavaradossi) –, care se consumă, în preajma anului 1800, pe fundalul unor complicate realități politice europene, în fascinantul spațiu cultural italian. Pentru tradiția operistică românească, constituie un titlu de legitimă mândrie faptul că personajul central feminin al acestei opere a fost creat pentru vocea legendarei soprane românce Haricleea Darclée, care a interpretat rolul la premiera absolută de la Roma, la 14 ianuarie 1900, dar și pe scena altor mari teatre lirice ale lumii. Celebra arie Vissi d’arte, inițial inexistentă în partitura originară, a fost elaborată și propusă compozitorului de către protagonista premierei absolute, Hariclea Darclée.

 

Sâmbătă, 18 mai, ora 23:00, Opera Națională București își deschide cu generozitate porțile, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, pentru un tur inedit de Operă VIE. Cu această ocazie, Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess” le propune vizitatorilor o călătorie extraordinară în universul fascinant al operei în care publicul este ghidat în diferite spații, chiar de personajele favorite, într-un spectacol itinerant de „artă vie”.

  

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. daca sunt legebeteqtizate, nu multumesc… imi este dor de Opera Romana, asa infrigurata ceausist cum era…in pauze ma rataceam, pe sus, prin coridoare si camere misterioase, presarate de obiecte vechi si tablouri; un fel de mini-muzeu al Bucurestiului interbelic…cand imi amintesc sunt acolo…deja…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.